top of page
  • Writer's pictureAssociació Els Cocons

¿SABEU QUE SÓN ELS COCONS?




Els cocons o clotxes, són un buit o depressió que l'aigua forma en la pedra calcària. Al nostre terme apareixen en bon número en el barranc que porta el seu nom "la Rambleta dels cocons". El de la imatge el podeu trobar davant la Coveta d'en Domingo.

Aquestes formacions als llits dels fluxos intermitents d'aigua apareixen per dos processos.

El primer quan hi ha corrent d'aigua en episodis de pluja, alguns cudols rodats queden atrapats dins de les depressions de la roca mare, i giren i volten per la força del corrent d'aigua, produint un desgast purament mecànic de la pedra. Aquesta acció actua principalment aprofundint el forat.

En segon lloc, quan el corrent remet, les cavitats acaben plenes d'aigua i es produeix la dissolució del carbonat de calci (principal component de la roca calcària) per tota la paret de la roca en contacte amb el líquid.

Per causa del vent, la superfície de l'aigua s'ondula i adquireix un moviment de vaivé que ajuda a la dissolució. D'aquesta manera s'amplia el forat, perquè el nivell està cada vegada més baix a causa de l'evaporació.

Aquestes formacions s'empraven com a reserva d'aigua per abeurar les ramaderies, com podem llegir en el treball "INFRAESTRUCTURES RAMADERES A LA POBLA TORNESA" de Vicent Renau.

També volem comentar que en les illes mediterrànies s'anomena cocó a una construcció de pedra en sec, de dimensions menors que les de la bassa que serveix de dipòsit d'aigua de pluja, coberta per evitar-ne l'evaporació i l'embrutiment. Aquesta explicació la trobareu a "La pedra en sec. Materials, eines i tècniques tradicionals a les illes mediterrànies". Palma: Consell Insular de Mallorca FODESMA, 2001



63 views0 comments
bottom of page